Zakład produkcji kawioru z zapleczem hodowlanym. O wydajności 1,8-2t kawioru rocznie.
Część 3.
Dlaczego hodowla w obiegu zamkniętym?
Oprócz wspomnianych
podstawowych zalet takiego sposobu hodowli(niezależność od wpływu warunków
atmosferycznych) istnieje jeszcze możliwość takiego wydłużenia okresu tarła
poprzez uzyskanie kilku okresów tarła rocznie. Daje to niemal ciągły proces
produkcji kawioru a co za tym idzie spełniony jest podstawowy warunek dobrego
wizerunku firmy na rynku – produkt dostępny przez okrągły rok i cały czas z
maksymalnym okresem trwałości.
System
hodowli w obiegu zamkniętym pozwala osiągnąć przyrosty masy ryb rzędu 70 kg z
każdego m2 lustra wody rocznie, Możliwe jest to poprzez:
•
Zapewnienie rybom natlenionej wody w optymalnej temperaturze.
•
Zapewnienie stałej cyrkulacji wody przez filtr biologiczny bez zastoin
beztlenowych.
• Regularne
usuwanie osadów i innych odpadów z basenów. W związku z tym przejrzystość jest zapewniona aż do dna.
Zagęszczenie
ryb w basenie może dochodzić do 70 kg / m2 lustra wody przy hodowli
w kierunku kawioru, jeśli natomiast inwestor podjąłby się produkcji jesiotra na
mięso zagęszczenie można zwiększyć do 80 kg/m2 , wydajność w takich
warunkach powinna przekraczać nawet
wspomniane wyżej 70 kg / m2 z lustra wody ( hodowla na mięso). Tempo
wzrostu jesiotra w optymalnych warunkach (temperatura 22oC, ph 7-8,
natlenienie) kształtuje się od 1,4 kg do u niektórych osobników
2 kg w ciągu 1 roku.
Nie ma rozwiązań idealnych oprócz niewątpliwych zalet istnieją również pewne wady.
Zasada działania filtra mechanicznego (z materiałów f-my Veolia)
- Wysoki koszt poniesiony na inwestycje- trzeba jasno stwierdzić, że porównywalna hodowla prowadzona bez konieczności inwestowania w pomieszczenia i proces recyrkulacji wody w obecnych warunkach korzystania ze środowiska ponosi niższe koszty.
- Dodatkowy koszt energii na recyrkulację obiegu - pompy, podgrzewanie lub chłodzenie tak pomieszczeń jak i wody w obiegu, zasilanie dmuchaw, wytwornic ozonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz