Zakład produkcji kawioru z zapleczem hodowlanym. O wydajności
1,8-2t kawioru rocznie.
Część 1.
Wprowadzenie do projektu.
Celem przedsięwzięcia jest produkcja i sprzedaż kawioru o doskonałej jakości
zgodnej z oczekiwaniami klientów.
Dla tego
przedsięwzięcia udało się zgromadzić zespół posiadający wiedzę i
doświadczenie, które gwarantuje, że produkt finalny będzie najwyższej jakości
co pozwoli na osiągnięcie postawionych celów.
Kawior
jest dedykowany do zdefiniowanej grupy odbiorców o znanych preferencjach w
zakresie jakości i postrzegania marki na rynku, dlatego najważniejszym zadaniem
w okresie dochodzenia do pełnej zdolności produkcyjnej jest wykształcenie
popytu na ten konkretny produkt.
Posiadana
wiedza i doświadczenie technologiczne pozwala na spełnienie tego warunku
w zakresie zapewnienia odpowiedniej jakości produktu, właściwego
opakowania i dystrybucji pozwalającej zbudować liczącą się na rynku markę.
Produkcja może obejmować kawior bez konserwantów, z dodatkiem środków
konserwujących, obrobiony termicznie lub bez obróbki cieplnej.
Koszt
samego obiektu z wyposażeniem technologicznym i uzupełniającym(np. awaryjny
agregat prądotwórczy, stacja prasowania stałych pozostałości po filtracji itp.)
to 2 000 000 €.
Po
osiągnięciu pełnej zdolności produkcyjnej (dojrzałości płciowej stada
samic) wartość rocznej produkcji w zależności od klasy,
jakości produktu i wypromowania marki będzie przekraczać wysokość
zaangażowanych środków w budowę zakładu.
Obecnie akwakultura pozostała jedynym legalnym źródłem otrzymywania ikry z ryb
jesiotrowatych do produkcji kawioru.
Po
wpisaniu ryb jesiotrowatych na czerwoną listę CITES gatunków zagrożonych
wyginięciem objęte one zostały całkowitą ochroną na całym świecie.
Sytuacja
na rynku produkcji kawioru.
Na świecie nie są prowadzone odrębne statystyki produkcji czarnego kawioru z
jesiotra żyjącego w stanie dzikim. Jednak na podstawie raportów CITES
(Konwencja o Międzynarodowym Handlu Zagrożonymi Gatunkami Dzikiej Fauny i
Flory) i statystyk publikowanych przez tę organizację można zorientować się o
międzynarodowych obrotach handlowych ze względu na sposób produkcji i kraj
pochodzenia.
Kawior
produkowany przez akwakulturę w 1998 roku było to ok. 500 kg czarnego kawioru
rocznie. Według danych z 2008 roku produkcja farm hodowlanych to już ok. 30-40
t rocznie podczas gdy w tym samym czasie produkcja kawioru spoza hodowli(dziki
jesiotr) spadła do ok. 80 do 120 t (obecna produkcja z tego źródła to mniej niż
30 t rocznie.).
Całkowita
produkcja kawioru w 2012 wyniosła 142 458 kg z czego farmy
wyprodukowały 133 199 kg.
Natomiast
obecna produkcja światowa z akwakultury zamyka się ilością ok. 180-200 t
rocznie czarnego kawioru z jesiotra.
Tradycyjnym sposobem praktykowanym od wieków jest
otrzymywanie ikry od samic jesiotra w okresie tarła po ich odłowieniu i ubiciu.
Pozyskanie
ikry odbywa się po rozcięciu płatów jamy ciała. Biorąc pod uwagę długi czas do
uzyskania dojrzałości płciowej ryb jesiotrowatych jest to metoda w której w
sposób bezpowrotny tracona jest populacja dorosłych osobników w wieku 10 lat i
starszych.
W
hodowlach nastawionych na produkcję
kawioru stosowana jest powszechnie ta metoda i od niedawna
druga, która wydaje się bardziej ekonomicznie uzasadniona.
Polega
ona na ekstrahowaniu ikry metodą przyżyciową poprzez przeprowadzenie sztucznego
ręcznego tarła. Wybór metody zależy od przygotowania technologicznego i
doświadczenia albo od preferencji odbiorcy lub też od warunków
uniemożliwiających tarło metodą przyżyciową(z uwagi na zrosty z poprzednich
zabiegów ręcznego tarła wymaga dla uzyskania ikry ok. 5-10 % rocznie samic
wymaga ubicia dla pozyskania ikry).
Za
tydzień część druga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz