Zakład produkcji kawioru z zapleczem hodowlanym. O wydajności 1,8-2t kawioru rocznie.
Część 2.
Opis dotyczy
obiektu hodowli jesiotra z wytwórnią kawioru o wydajności ok. 2 t kawioru
rocznie.
W projekcie hodowla jesiotra będzie odbywać w basenach z obiegiem wody z
podłączonym systemem filtracji i systemem natleniania.
Uzasadnieniem
zastosowania obiegu zamkniętego w hali dla hodowli jesiotra jest
uniezależnienie procesu od warunków pogodowych i wpływu patogenów z wód
otwartych na proces hodowli.
Dzięki w
pełni kontrolowanemu środowisku możliwe jest uzyskanie optymalnych przyrostów i
tarła w pożądanych terminach.Hodowla jesiotra w RAS
W celu
uzyskania 2 ton czarnego kawioru, potrzeba jest nie mniej niż 16,5 tony samic
jesiotra gotowych do tarła. Aby rozłożyć
tarło(pozyskiwanie ikry) w ciągu całego
roku hodowla będzie posiadała sztuczny system przygotowujący do tarła samice
jesiotra poprzez symulację pór roku.
Ten system
symulacji pór roku nie jest spotykany powszechnie i nadal stanowi innowacyjne
rozwiązanie niemniej już z powodzeniem sprawdzone w kilku hodowlach.
Istotnym
elementem przemawiającym za takim prowadzeniem hodowli jest prowadzenie tarła w
prawie ciągły sposób w ciągu całego roku, osiąganie wyższej jakości surowca do
produkcji kawioru a co za tym idzie również produktu o znacznie wyższych
parametrach niż w farmach konkurencyjnych.
W
trzecim/czwartym roku działania farmy
połowa stada (samce zbędne w hodowli na kawior) powinna zostać przerobiona w
przetwórni. Mięso jesiotra stanowi doskonały surowiec do produkcji ryby
wędzonej cieszącej się bardzo dużym popytem na rynkach i relatywnie wysoką ceną
z racji swojego unikalnego delikatnego smaku.
Basen produkcji SDK z Ostródy
Baseny wielokątne z podgumowanej tkaniny
hodowla na dwóch kondygnacjach.
Oprócz
podstawowych zalet takiego sposobu hodowli istnieje jeszcze możliwość takiego
wydłużenia okresu tarła poprzez uzyskanie kilku okresów tarła rocznie. Daje to
to, że proces produkcji kawioru będzie miał charakter ciągły a co za tym idzie
spełniony jest podstawowy warunek dobrego wizerunku firmy na rynku – produkt
dostępny przez okrągły rok i cały czas z maksymalnym okresem trwałości.
Ciąg dalszy nastąpi :-)
a w dalszych odcinkach
a w dalszych odcinkach
- Obieg zamknięty - Zalety tego konkretnego rozwiązania?
- Opis obiektu hodowli i wytwórni kawioru.
- Warunki środowiska w każdym sektorze obiektu.
- Schemat technologiczny obiegu tuczowego.
- Dane techniczne obiektu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz