czwartek, 23 sierpnia 2018

Zakład produkcji kawioru z zapleczem hodowlanym. O wydajności 1,8-2t kawioru rocznie.


Część 2.

Opis dotyczy obiektu hodowli jesiotra z wytwórnią kawioru o wydajności ok. 2 t kawioru rocznie.
W projekcie hodowla jesiotra będzie odbywać w basenach z obiegiem wody z podłączonym systemem filtracji i systemem natleniania.
Uzasadnieniem zastosowania obiegu zamkniętego w hali dla hodowli jesiotra jest uniezależnienie procesu od warunków pogodowych i wpływu patogenów z wód otwartych na proces hodowli.
Dzięki w pełni kontrolowanemu środowisku możliwe jest uzyskanie optymalnych przyrostów i tarła w pożądanych terminach.


Hodowla jesiotra w RAS


W celu uzyskania 2 ton czarnego kawioru, potrzeba jest nie mniej niż 16,5 tony samic jesiotra gotowych do tarła.  Aby rozłożyć tarło(pozyskiwanie ikry)  w ciągu całego roku hodowla będzie posiadała sztuczny system przygotowujący do tarła samice jesiotra poprzez symulację pór roku.
Ten system symulacji pór roku nie jest spotykany powszechnie i nadal stanowi innowacyjne rozwiązanie niemniej już z powodzeniem sprawdzone w kilku hodowlach.
Istotnym elementem przemawiającym za takim prowadzeniem hodowli jest prowadzenie tarła w prawie ciągły sposób w ciągu całego roku, osiąganie wyższej jakości surowca do produkcji kawioru a co za tym idzie również produktu o znacznie wyższych parametrach niż w farmach konkurencyjnych.
W trzecim/czwartym  roku działania farmy połowa stada (samce zbędne w hodowli na kawior) powinna zostać przerobiona w przetwórni. Mięso jesiotra stanowi doskonały surowiec do produkcji ryby wędzonej cieszącej się bardzo dużym popytem na rynkach i relatywnie wysoką ceną z racji swojego unikalnego delikatnego smaku.

Basen produkcji SDK z Ostródy

Baseny wielokątne z podgumowanej tkaniny
hodowla na dwóch kondygnacjach.


Oprócz podstawowych zalet takiego sposobu hodowli istnieje jeszcze możliwość takiego wydłużenia okresu tarła poprzez uzyskanie kilku okresów tarła rocznie. Daje to to, że proces produkcji kawioru będzie miał charakter ciągły a co za tym idzie spełniony jest podstawowy warunek dobrego wizerunku firmy na rynku – produkt dostępny przez okrągły rok i cały czas z maksymalnym okresem trwałości.

Ciąg dalszy nastąpi :-)
a w dalszych odcinkach

  1. Obieg zamknięty - Zalety tego konkretnego rozwiązania?
  2. Opis obiektu hodowli i wytwórni kawioru.
  3. Warunki środowiska w każdym sektorze obiektu.
  4. Schemat technologiczny obiegu tuczowego.
  5. Dane techniczne obiektu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz